You are currently viewing Chałka drożdżowa z kruszonką – przepis

Domowa chałka na słodko z kruszonkami skradła moje i całej mojej rodziny serce! Nie ma nic przyjemniejszego niż widok zajadających się dzieci 😉 Chałka idealnie sprawdza się na śniadanie i na popołudniową przekąskę.

Ten zapach przypomina mi ciepłe poranki lata…

Ten zapach przypomina mi ciepłe poranki lata… Gdy bose stopy stąpały po trawie, czując kropelki rosy. Słońce wychylało się zza domów i swoim złocistym promieniem rozświetlało moją twarz. Jedliśmy wtedy śniadanie pod altaną. W ręku trzymałam filiżankę ciepłej kawy, bujając się na huśtawce. Delektowaliśmy się słodką chałką przygotowaną poprzedniego dnia (drugą zjedliśmy chwilę po upieczeniu – jeszcze ciepłą ;)). Jej zapach i smak łaskotał nas po podniebieniach… Takich chwil się nie zapomina.

Chałka z kruszonką – przepis

chałka z kruszonką w obecności jabłek, kwiatów jabłoni i kawy

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki tortowej (około 3 szklanki)
  • 250 ml mleka (około 1 szklanka)
  • 70 g cukru (około 5 pełnych łyżek)
  • 20 g świeżych drożdży
  • 60 g miękkiego masła (około 4 łyżki)
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • 60 g mąki tortowej (około 6 łyżek)
  • 30 g cukru (około 2 pełnych łyżek)
  • 40 g masła

Dodatkowo:

  • 1 jajko do posmarowania chałki

Sposób wykonania:

Rozczyn

Drożdże rozpuścić w lekko podgrzanym mleku (nie może być zbyt ciepłe albo nawet gorące! W ten sposób możemy zabić drożdże). Dodaj łyżkę cukru ( z tych 70 g) oraz 4 łyżki mąki (z tych 500 g). Wymieszaj i pozostaw pod przykryciem do wyrośnięcia na około 10 minut. Zadbaj o to, aby było ciepło! Możesz położyć rozczyn przy gorącej wodzie w czajniku lub np. na ciepłej zmywarce 😉

Ciasto

Do przesianej mąki dodaj pozostałą część cukru, szczyptę soli i wymieszaj. Gdy rozczyn będzie już gotowy – do mąki dodaj rozbełtane jajko, miękkie masło pokrojone w kostkę oraz nasz rozczyn. Wszystko wymieszaj i powoli zagniataj. Ciasto drożdżowe należy dobrze wyrobić, dlatego ugniataj je przez około 10 minut.

Dobrze wyrobione ciasto uformuj w kulę i pozostaw pod przykryciem w ciepłym miejscu na około 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Nie podglądaj wcześniej, a w międzyczasie przygotuj kruszonkę! Wystarczy zagnieść luźno wszystkie składniki (nie rób kulki, tylko rozsyp ciasto w rękach tak, aby powstały drobne cząsteczki ) i włożyć do lodówki.

Gdy ciasto osiągnie swoją objętość, zagnieć je ponownie i podziel na dwie części (lepiej zrobić dwie chałki, niż jedną, która nie zmieści się na blaszce). Każdą część podziel jeszcze na trzy równe części i uformuj z nich trzy wałki o długości blaszki.

chałka drożdżowa w zbliżeniu

Z trzech wałków zapleć warkocz (tak samo zrób z drugą częścią ciasta). Posmaruj chałkę rozbełtanym jajkiem i pozostaw na około 30 minut do wyrośnięcia. Nagrzej piekarnik do około 180 stopni! Po tym czasie ponownie posmaruj jajkiem oraz posyp wcześniej przygotowaną kruszonką. Dociśnij ją na całej zewnętrznej powierzchni, nawet po bokach!

Tak gotową blaszkę z dwiema chałkami włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30 minut do momentu, gdy chałka się zarumieni.

zdjęcie typu flat lay zrobione z lotu ptaka. Chałka, jabłka, kwiaty jabłoni. Na talerzyku kawałek chałki posmarowanej dżemem

Jeśli spodobał Ci się przepis, kliknij serduszko lub zostaw komentarz. Sprawisz mi ogromną radość! Ściskam ;*

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze