Gofry już od dawna za mną chodziły 😉 W sumie to od wakacji nad morzem, kiedy namówiłam na nie męża 😉 Z bitą śmietaną i owocami. Eh, te zachcianki ciążowe 😉 Były pyszne ale nie ma to jak domowe gofry. Można je jeść i jeść 😉 Są lekkie, chrupiące i można przygotować je ze swoimi ulubionymi dodatkami. My uwielbiamy ze świeżymi owocami, ale niestety teraz nie sezon na owocki. Na jesienne dni sprawdził się u nas karmelowy sos. Przyznam się szczerze, że robiłam go pierwszy raz w życiu:) Udał się, pomimo lekkich oparzeń. Przygotowanie takiego sosu nie jest lekkie;) Ale warto było dla takiego smaku 😉 Spróbujcie sami!

Przepis na domowe gofry!

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 i 3/4 szklanki wody
  • 1/2 szklanki oleju
  • cytryna

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy przez sitko i mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz solą.

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę z dodatkiem kilku kropel soku z cytryny. Żółtka natomiast mieszamy z cukrem, wodą i olejem.

Mokre składniki dodajemy do suchych i energicznie mieszamy. Następnie powoli dodajemy ubitą pianę.

Gotowe ciasto o jednolitej konsystencji odstawiamy na kilka minut. W tym czasie dobrze rozgrzewamy gofrownicę.

Gofry pieczemy do momentu uzyskania złocistego koloru.

przepis na gofry

Uwaga! Gofry wychodzą lepsze jeśli ciasto mieszamy ręcznie łopatką, nie mikserem!

Składniki wystarczają na około 16 sztuk.

Przepis na sos karmelowy krok po kroku z przeróżnymi dodatkami znajdziecie tutaj.

Podpis Królowej Mamy w mniejszej wersji