Cichym wzrokiem zaglądam do lekko uchylonego piekarnika. Delikatne ciepło i zapach pochłaniają moją twarz. Przyglądam się, aby ocenić barwę wypieków. Z wysoko uniesionych gór wypływa soczysty dżem, mieszając się z uwodzicielską czekoladą. Na dźwięk minutnika malutkie stópki przybiegają, aby zobaczyć swoje arcydzieło. Oczy z radością błyszczą się i cieszą. Rączki już chcą chwytać i tylko zza pleców wybrzmiewa pytanie „jemy?”. Dla takich chwil muffinki mogłabym piec codziennie 😉
Muffinki to najszybszy i najłatwiejszy sposób dla niespodziewanych gości. Przepyszne babeczki rozchodzą się błyskawicznie, a co najważniejsze wszyscy je zachwalają 🙂 Uwielbiam je robić, ponieważ zawsze wychodzą! No chyba, że lekko się przypalą 😛 Ale i na to jest sposób.
Przepis na muffinki
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 0,5 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki oleju
- aby uzyskać „murzynki” do mąki dodaj 2 łyżki kakao
Wybierz muffinki takie, jakie chcesz…
- dżem malinowy- najlepiej sprawdzi się bezpestkowy
- mleczna czekolada pokrojona w kawałki
- czekoladowe wafelki pokrojone w kostkę
lub
- dżem malinowy
- skórki pomarańczowe
- czekolada milka, np. crispy joghurt
lub
- dżem porzeczkowy
- pokruszone ciasteczka oreo
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy proszek do pieczenia, cukier ,a także cukier waniliowy. Do osobnego naczynia wbijamy jajko i lekko je roztrzepujemy. Dodajemy mleko oraz olej i mieszamy.
Suche składniki łączymy z mokrymi za pomocą plastikowej łopatki tak, aby powstała jednolita masa.

Dodajemy pokrojoną w kawałki czekoladę i pozostałe dodatki, które chcemy dodać. Wszystko razem mieszamy.

Blaszkę do muffinek wykładamy papierowymi foremkami. Do foremek wkładamy po łyżce ciasta, a następnie łyżeczkę dżemu.
Pozostałe ciasto wykładamy równomiernie na wszystkie foremki, tak aby zakryć dżem.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika w temperaturze 180° na około 20-25 minut.
Z lekko ciepłych babeczek możemy oderwać papierowe foremki i włożyć je w nowe, ozdobne, pasujące do okazji foremki.
Muffinki posypujemy cukrem pudrem, nakładamy krem lub dekorujemy w dowolny sposób.

Smacznego!
Jeśli spodobał Ci się przepis, kliknij serduszko lub zostaw komentarz. Będzie mi bardzo miło 😉
