You are currently viewing Przepis na muffinki czekoladowe z dżemem

Cichym wzrokiem zaglądam do lekko uchylonego piekarnika. Delikatne ciepło i zapach pochłaniają moją twarz. Przyglądam się, aby ocenić barwę wypieków. Z wysoko uniesionych gór wypływa soczysty dżem, mieszając się z uwodzicielską czekoladą. Na dźwięk minutnika malutkie stópki przybiegają, aby zobaczyć swoje arcydzieło. Oczy z radością błyszczą się i cieszą. Rączki już chcą chwytać i tylko zza pleców wybrzmiewa pytanie „jemy?”. Dla takich chwil muffinki mogłabym piec codziennie 😉

Muffinki to najszybszy i najłatwiejszy sposób dla niespodziewanych gości. Przepyszne babeczki rozchodzą się błyskawicznie, a co najważniejsze wszyscy je zachwalają 🙂 Uwielbiam je robić, ponieważ zawsze wychodzą! No chyba, że lekko się przypalą 😛 Ale i na to jest sposób.

Przepis na muffinki

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki oleju
  • aby uzyskać „murzynki” do mąki dodaj 2 łyżki kakao

Wybierz muffinki takie, jakie chcesz…

  • dżem malinowy- najlepiej sprawdzi się bezpestkowy
  • mleczna czekolada pokrojona w kawałki
  • czekoladowe wafelki pokrojone w kostkę

lub

  • dżem malinowy
  • skórki pomarańczowe
  • czekolada milka, np. crispy joghurt

lub

  • dżem porzeczkowy
  • pokruszone ciasteczka oreo

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy proszek do pieczenia, cukier ,a także cukier waniliowy. Do osobnego naczynia wbijamy jajko i lekko je roztrzepujemy. Dodajemy mleko oraz olej i mieszamy.

Składniki na ciasto

Suche składniki łączymy z mokrymi za pomocą plastikowej łopatki tak, aby powstała jednolita masa.

Przygotowanie ciasta

Dodajemy pokrojoną w kawałki czekoladę i pozostałe dodatki, które chcemy dodać. Wszystko razem mieszamy.

Dodatki do ciasta

Blaszkę do muffinek wykładamy papierowymi foremkami. Do foremek wkładamy po łyżce ciasta, a następnie łyżeczkę dżemu.

Foremki na muffinki

Pozostałe ciasto wykładamy równomiernie na wszystkie foremki, tak aby zakryć dżem.

muffinki

Blaszkę wstawiamy do piekarnika w temperaturze 180° na około 20-25 minut.
Z lekko ciepłych babeczek możemy oderwać papierowe foremki i włożyć je w nowe, ozdobne, pasujące do okazji foremki.
Muffinki posypujemy cukrem pudrem, nakładamy krem lub dekorujemy w dowolny sposób.

Smacznego!


Jeśli spodobał Ci się przepis, kliknij serduszko lub zostaw komentarz. Będzie mi bardzo miło 😉

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze