Przepis na pierniczki!
Składniki:
- 3 niepełne szklanki mąki
- 1/2 szklanki miodu
- 1 szklanka cukru
- 1/2 kostki margaryny
- 1 jajko
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka kakao
- przyprawa do piernika wg uznania (ja użyłam łyżeczki)
Sposób przygotowania:
Miód lekko podgrzewamy, wsypujemy cukier i rozpuszczamy go w miarę możliwości. Dodajemy przyprawę do piernika oraz margarynę. Tworzymy jednolitą konsystencję.
Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy, a następnie dodajemy rozpuszczone mokre składniki oraz jajko. Wszystko razem mieszamy i wyrabiamy do uzyskania elastycznego ciasta. Formujemy kulę i odstawiamy do lodówki na około 30 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na około pół centymetra (jeśli ciasto jest zbyt klejące – podsypuj mąką). Foremką wykrawamy pierniczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy około 5- 10 minut w 180 stopniach.
Po ostygnięciu, pierniczki możemy dekorować.
Jak ozdobić pierniczki?
Pierniki możemy udekorować dosłownie wszystkim, byle było słodko 😉 Mój mąż uwielbia domowej roboty lukier, a ja natomiast uwielbiam kombinować z różnymi dodatkami. Oto kilka pomysłów na dekorację, od tych najprostszych do najbardziej wymyślnych 😉
Cukier puder
Jeden z najszybszych i najprostszych sposobów na dekorację. Możesz kupić gotowy w sklepie bądź zmielić samemu w młynku cukier kryształ z dodatkiem cukru wanilinowego. Posyp przy pomocy sitka i gotowe!
Pisaki cukrowe
Pisaki to równie łatwy, ale za to pracochłonny sposób na dekorację. Dostępne są w przeróżnych kolorach i można kupić je w każdym spożywczym sklepie. Wystarczy, że tubki ogrzejemy w palcach i łatwo ozdabiamy pierniki tak, jak tylko nas poniesie wyobraźnia 😉 Świetny sposób na zaangażowanie dzieci do wspólnego spędzenia czasu, a przy tym jaka rewelacyjna zabawa!

Domowy lukier
Lukier możemy kupić w sklepie w różnych kolorach, jak i zrobić samemu. Nasz ulubiony to lukier cytrynowy. Lekki kwas ze słodkim piernikiem komponuje się idealnie 😉 Jak przygotować? Wystarczy 1 szklanka cukru pudru i 1 łyżka soku z cytryny (sok z cytryny możesz dodać w większej ilości, to zależy od preferowane gęstości lukru). Cukier puder przesiej przez sitko, dodaj sok z cytryny i za pomocą łyżki dokładnie ucieraj tak, aby uzyskać jednolitą i gładką konsystencję. Cytrynę możesz także zastąpić wodą lub białkiem w takiej samej proporcji.

Mleczna czekolada i dodatki
Czekolada ostatnio to mój ulubiony składnik 😉 Łamię ją na kawałki, rozpuszczam w kąpieli wodnej i delikatnie dodaję mleka w takiej ilości, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Jeśli jednak polewa zrobiła Wam się zbyt lejąca, to najlepiej włożyć ją na jakiś czas do lodówki. Smarujemy pierniki i posypujemy ulubionymi dodatkami. U nas najczęściej królują pogniecione orzechy (obrane orzechy wkładam do woreczka i uderzam wałkiem), ale także kolorowa posypka czy kupne białe śnieżynki.

Biała czekolada i dodatki
Białą czekoladę przygotowuję tak samo jak mleczną, ale trzeba uważać, ponieważ ilość dodawanego mleka jest minimalna. Smarujemy pędzelkiem gotowe pierniki i posypujemy ulubionymi dodatkami. W tym roku najlepszym dodatkiem okazała się skórka pomarańczy ale możemy użyć także gotowej czarnej lub kolorowej posypki.

