Szparagi? Nigdy bym ich nie zrobiła, a nawet bym na nie nie spojrzała w sklepie, gdybym ich nie spróbowała. Pierwszy raz szparagi spróbowaliśmy z mężem rok temu. Byliśmy wtedy z trzymiesięcznym Księciem w odwiedzinach u rodziny:) I oczywiście nasunęło się pytanie: czy karmiąc piersią, można jeść szparagi? Z tego co przeczytaliśmy z różnych źródeł, NIE MA PRZECIWWSKAZAŃ. A i Książę wysypki nie dostał 🙂
Obiad okazał się pyszny. Był to dla nas obcy i dziwny smak. Ale ta chrupkość! Bajka! 🙂 Trafiliśmy akurat na ostatki szparagowego sezonu. Koniec czerwca i goodbye szparagi:( Ale w tym roku, od kiedy tylko pojawiły się w sklepach od razu wpadły nam w oko! Troszkę pokombinowaliśmy i wyszedł nam naprawdę pyszny obiad:) A przede wszystkim jest prosty i szybki w przygotowaniu. Ugotowanie szparagów to zaledwie 4 minuty, a kuskus jest gotowy w 5 minut!
Za każdym razem, kiedy na obiad są szparagi to wspominamy czasy mojego dzieciństwa. Kiedyś przed naszym domem rosły zielone łodyżki 🙂 Niektóre były bardzo wysokie albo jako dziecku wydawało mi się, że są wysokie:P i mega się rozrastały. A my, jak tylko przechodziliśmy to bach, łamaliśmy te wychodzące łodyżki. Co roku był ten sam problem, nie dało się tego pozbyć! Ciągle wyrastały nowe:P Eh, gdybyśmy wtedy wiedzieli, że to można jeść…
Szparagi z kurczakiem, kuskusem i sosem śmietanowo-koperkowym
Potrzebne produkty:
- szparagi
- pierś z kurczaka
- kuskus
- olej
- przyprawa do kurczaka
- cukier
- sól
Składniki na sos śmietanowo-koperkowy:
- wywar z kurczaka
- mąka
- śmietana 30%
- cytryna
- koperek
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka
Pierś z kurczaka pokrój w paseczki. Wymieszaj z przyprawą do kurczaka i ulubionymi przyprawami. Pokrop olejem i możesz zostawić w lodówce na jakiś czas.
Tak przygotowanego kurczaka umieść w rękawie, podlej olejem i włóż do piekarnika. Piecz do momentu uzyskania miękkiego mięsa.
Sos śmietanowo-koperkowy
Jeśli kurczak jest już gotowy, to możemy przyrządzać sos. Wywar z upieczonego kurczaka przelej do rondelka. Jeśli chcesz uzyskać większą ilość, możesz dolać wody. Po zagotowaniu zaklep rozmieszaną mąką w wodzie. Zagotuj, dodaj śmietanki tyle, aby uzyskać preferowaną gęstość. Wciśnij cytryny do smaku, dodaj koperek oraz sól i pieprz. Zamieszaj, zagotuj i gotowe!
Szparagi
W międzyczasie możemy przygotować szparagi. Odłamujemy zdrewniałe końcówki. Naginamy szparaga przy jego końcówce, a on sam pęknie w odpowiednim miejscu.
Zielonych szparagów nie trzeba obierać ale ja obieram końcówki nawet ze względów estetycznych:) Dokładnie umyj.
Jeśli kurczak i sos jest gotowy, to już tylko chwila i można podawać obiad! Zagotuj wodę w szerokim garnku lub rondlu, tak aby szparagi zmieściły się na płasko. Dodaj około łyżeczkę soli oraz łyżeczkę cukru. Szparagi wrzuć do wrzątku i gotuj przez 4 minuty! Po tym czasie wyłóż szparagi i odcedź.
Kuskus
Do miseczki wsyp kuskus, dodaj soli do smaku i zalej wrzącą wodą w stosunku 1:1. Przykryj i zostaw na 5 minut. Po tym czasie wymieszaj widelcem.
Teraz już tylko zostało ułożyć na talerzu i delektować się smakiem:) Kulki z kuskusa uzyskałam za pomocą łyżki do lodów;)
Smacznego!
