You are currently viewing Pomysł na szparagi!

Szparagi? Nigdy bym ich nie zrobiła, a nawet bym na nie nie spojrzała w sklepie, gdybym ich nie spróbowała. Pierwszy raz szparagi spróbowaliśmy z mężem rok temu. Byliśmy wtedy z trzymiesięcznym Księciem w odwiedzinach u rodziny:) I oczywiście nasunęło się pytanie: czy karmiąc piersią, można jeść szparagi? Z tego co przeczytaliśmy z różnych źródeł, NIE MA PRZECIWWSKAZAŃ. A i Książę wysypki nie dostał 🙂

Obiad okazał się pyszny. Był to dla nas obcy i dziwny smak. Ale ta chrupkość! Bajka! 🙂 Trafiliśmy akurat na ostatki szparagowego sezonu. Koniec czerwca i goodbye szparagi:( Ale w tym roku, od kiedy tylko pojawiły się w sklepach od razu wpadły nam w oko! Troszkę pokombinowaliśmy i wyszedł nam naprawdę pyszny obiad:) A przede wszystkim jest prosty i szybki w przygotowaniu. Ugotowanie szparagów to zaledwie 4 minuty, a kuskus jest gotowy w 5 minut!

Za każdym razem, kiedy na obiad są szparagi to wspominamy czasy mojego dzieciństwa. Kiedyś przed naszym domem rosły zielone łodyżki 🙂 Niektóre były bardzo wysokie albo jako dziecku wydawało mi się, że są wysokie:P i mega się rozrastały. A my, jak tylko przechodziliśmy to bach, łamaliśmy te wychodzące łodyżki. Co roku był ten sam problem, nie dało się tego pozbyć! Ciągle wyrastały nowe:P Eh, gdybyśmy wtedy wiedzieli, że to można jeść…

Szparagi z kurczakiem, kuskusem i sosem śmietanowo-koperkowym

szparagi kurczak kuskus

Potrzebne produkty:

  • szparagi
  • pierś z kurczaka
  • kuskus
  • olej
  • przyprawa do kurczaka
  • cukier
  • sól

Składniki na sos śmietanowo-koperkowy:

  • wywar z kurczaka
  • mąka
  • śmietana 30%
  • cytryna
  • koperek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka

pierś z kurczaka

Pierś z kurczaka pokrój w paseczki. Wymieszaj z przyprawą do kurczaka i ulubionymi przyprawami. Pokrop olejem i możesz zostawić w lodówce na jakiś czas.


kurczak w rękawie

Tak przygotowanego kurczaka umieść w rękawie, podlej olejem i włóż do piekarnika. Piecz do momentu uzyskania miękkiego mięsa.


Sos śmietanowo-koperkowy

sos śmietankowo koperkowy

Jeśli kurczak jest już gotowy, to możemy przyrządzać sos. Wywar z upieczonego kurczaka przelej do rondelka. Jeśli chcesz uzyskać większą ilość, możesz dolać wody. Po zagotowaniu zaklep rozmieszaną mąką w wodzie. Zagotuj, dodaj śmietanki tyle, aby uzyskać preferowaną gęstość. Wciśnij cytryny do smaku, dodaj koperek oraz sól i pieprz. Zamieszaj, zagotuj i gotowe!


Szparagi

jak odłamać końcówki szparagów

końcówki szparagów

W międzyczasie możemy przygotować szparagi. Odłamujemy zdrewniałe końcówki. Naginamy szparaga przy jego końcówce, a on sam pęknie w odpowiednim miejscu.


szparagi obieranie

Zielonych szparagów nie trzeba obierać ale ja obieram końcówki nawet ze względów estetycznych:) Dokładnie umyj.


gotowanie szparagów

Jeśli kurczak i sos jest gotowy, to już tylko chwila i można podawać obiad! Zagotuj wodę w szerokim garnku lub rondlu, tak aby szparagi zmieściły się na płasko. Dodaj około łyżeczkę soli oraz łyżeczkę cukru. Szparagi wrzuć do wrzątku i gotuj przez 4 minuty! Po tym czasie wyłóż szparagi i odcedź.


Kuskus

Do miseczki wsyp kuskus, dodaj soli do smaku i zalej wrzącą wodą w stosunku 1:1. Przykryj i zostaw na 5 minut. Po tym czasie wymieszaj widelcem.

Teraz już tylko zostało ułożyć na talerzu i delektować się smakiem:) Kulki z kuskusa uzyskałam za pomocą łyżki do lodów;)

Smacznego!

Podpis Królowej Mamy w mniejszej wersji
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze