Kto lubi rogaliki świętomarcińskie? Jest dużo zwolenników, jak i przeciwników – zwłaszcza nadzienia. U nas w domu nie wszyscy je lubią, więc postanowiłam stworzyć domowe smaki. I są zdecydowanie lepsze 😉 Przepis ma niewiele składników, przez co staje się prosty i szybki w wykonaniu. Lubię takie przepisy – bez myślenia jak to zrobić ;P A najbardziej uwielbiam kombinować z wizualnym wyglądem! Ostatnio moim ulubionym składnikiem jest czekolada! Używam jej do wszystkich słodkich deserów. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Później dodaję stopniowo mleka i mieszam do momentu uzyskania lejącej konsystencji. Jeśli zdarzy się, że jest zbyt lejąca, wtedy najlepiej włożyć polewę na jakiś czas do lodówki. Z każdym rodzajem czekolady jest zupełnie inaczej! Do białej czekolady dolewa się niewiele mleka, natomiast najwięcej do gorzkiej. Efekt końcowy… rewelacyjny;)

Przepis na drożdżowe rogaliki!

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 50 g drożdży
  • 200 g margaryny
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 szklanki śmietany
  • dodatki: marmolada, krem orzechowy, jabłko

Sposób przygotowania:

Drożdże kruszymy do miski, dodajemy cukier, śmietanę i jedną łyżkę mąki. Wszystko mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 8- 10 minut.

Do wyrośniętego ciasta dodajemy pokrojoną margarynę oraz mąkę. Wszystko zagniatamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut.

Po danym czasie kawałki ciasta wałkujemy w koło i kroimy na trójkąty (jak pizzę).

Trójkąty nakładamy ulubionymi dodatkami, np. marmoladą, nutellą, lub plasterkami (półksiężycami) jabłka.

Rogale układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.

rogaliki w piekarniku

Uwaga! Składniki wystarczają na około 50 sztuk.

Rogaliki możesz dowolnie udekorować. Posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub czekoladą białą/ mleczną i posypać orzechami.

Smacznego!

Podpis Królowej Mamy w mniejszej wersji