Kto lubi rogaliki świętomarcińskie? Jest dużo zwolenników, jak i przeciwników – zwłaszcza nadzienia. U nas w domu nie wszyscy je lubią, więc postanowiłam stworzyć domowe smaki. I są zdecydowanie lepsze 😉 Przepis ma niewiele składników, przez co staje się prosty i szybki w wykonaniu. Lubię takie przepisy – bez myślenia jak to zrobić ;P A najbardziej uwielbiam kombinować z wizualnym wyglądem! Ostatnio moim ulubionym składnikiem jest czekolada! Używam jej do wszystkich słodkich deserów. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Później dodaję stopniowo mleka i mieszam do momentu uzyskania lejącej konsystencji. Jeśli zdarzy się, że jest zbyt lejąca, wtedy najlepiej włożyć polewę na jakiś czas do lodówki. Z każdym rodzajem czekolady jest zupełnie inaczej! Do białej czekolady dolewa się niewiele mleka, natomiast najwięcej do gorzkiej. Efekt końcowy… rewelacyjny;)
Przepis na drożdżowe rogaliki!
Składniki:
- 500 g mąki
- 50 g drożdży
- 200 g margaryny
- 1 łyżka cukru
- 1/2 szklanki śmietany
- dodatki: marmolada, krem orzechowy, jabłko
Sposób przygotowania:
Drożdże kruszymy do miski, dodajemy cukier, śmietanę i jedną łyżkę mąki. Wszystko mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 8- 10 minut.
Do wyrośniętego ciasta dodajemy pokrojoną margarynę oraz mąkę. Wszystko zagniatamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut.
Po danym czasie kawałki ciasta wałkujemy w koło i kroimy na trójkąty (jak pizzę).

Trójkąty nakładamy ulubionymi dodatkami, np. marmoladą, nutellą, lub plasterkami (półksiężycami) jabłka.
Rogale układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.

Uwaga! Składniki wystarczają na około 50 sztuk.
Rogaliki możesz dowolnie udekorować. Posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub czekoladą białą/ mleczną i posypać orzechami.

Smacznego!
