Ryba po grecku to jedno z podstawowych dań, które gości na naszym wigilijnym stole! To także jedyne danie z rybą, które jestem w stanie zaakceptować 😉 Nie w głowie mi ryba w galarecie, czy tradycyjny karp!
Przepis na rybę został podpatrzony u mojej mamy. Kto jak kto, ale ona gotuje najlepiej 😉 Strasznie się cieszę, że mam możliwość nauczenia się gotowania takich potraw właśnie od mamy. Bo jednak w tradycji tkwi świąteczna magia!
Pamiętajcie również o dobrej przedświątecznej organizacji. Aby podczas gotowania nie zabrakło Wam jakiegoś składnika, koniecznie skorzystajcie z karty potraw, która oprócz planowania potraw, zawiera miejsce do sporządzenia listy zakupów. Uzupełniaj ją systematycznie, wypisując potrawy. Na końcu możesz ją odciąć i już tylko wybrać się na zakupy!
Kartę potraw na Święta Bożego Narodzenia, jak i Sylwestra możesz pobrać za darmo w moim przedświątecznym niezbędniku!
Ryba po grecku – przepis!
Składniki:
- 5 dużych płatów rybnych
- 1 mały seler
- 7 dużych marchwi
- 3-4 pietruszki
- 2-3 cebule
- ziele angielskie
- liście laurowe
- 2 kostki rosołowe
- 1 przecier pomidorowy
- pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1 litr wody zagotuj z kostkami rosołowymi, liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim. W tym czasie marchewkę, seler i pietruszkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Starte warzywa włóż do gotującej się wody z przyprawami. Gotuj do momentu, aż warzywa będą miękkie (około 15 minut), co jakiś czas mieszając.
Na patelni rozgrzej tłuszcz i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj przyprawę (wegetę) i odrobinę masła. Wszystko włóż do ugotowanych warzyw. Przypraw pieprzem i dodaj przecier pomidorowy. Na końcu delikatnie posyp mąką (w celu zagęszczenia), wymieszaj i gotowe.
Usmaż ryby i ułóż je na talerzu. Gotowym warzywnym farszem przykryj po całej powierzchni.
Rybę po grecku można jeść na zimno, jak i na ciepło po podgrzaniu w piekarniku lub kuchence mikrofalowej.

Jeśli spodobał Ci się przepis zostaw serduszko! A może udało Ci się wykonać to danie? Koniecznie wyślij zdjęcie!
