You are currently viewing Ryba po grecku na świątecznym stole!

Ryba po grecku to jedno z podstawowych dań, które gości na naszym wigilijnym stole! To także jedyne danie z rybą, które jestem w stanie zaakceptować 😉 Nie w głowie mi ryba w galarecie, czy tradycyjny karp!

Przepis na rybę został podpatrzony u mojej mamy. Kto jak kto, ale ona gotuje najlepiej 😉 Strasznie się cieszę, że mam możliwość nauczenia się gotowania takich potraw właśnie od mamy. Bo jednak w tradycji tkwi świąteczna magia!

Pamiętajcie również o dobrej przedświątecznej organizacji. Aby podczas gotowania nie zabrakło Wam jakiegoś składnika, koniecznie skorzystajcie z karty potraw, która oprócz planowania potraw, zawiera miejsce do sporządzenia listy zakupów. Uzupełniaj ją systematycznie, wypisując potrawy. Na końcu możesz ją odciąć i już tylko wybrać się na zakupy!

Kartę potraw na Święta Bożego Narodzenia, jak i Sylwestra możesz pobrać za darmo w moim przedświątecznym niezbędniku!

Ryba po grecku – przepis!

Składniki:

  • 5 dużych płatów rybnych
  • 1 mały seler
  • 7 dużych marchwi
  • 3-4 pietruszki
  • 2-3 cebule
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • 2 kostki rosołowe
  • 1 przecier pomidorowy
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

1 litr wody zagotuj z kostkami rosołowymi, liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim. W tym czasie marchewkę, seler i pietruszkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Starte warzywa włóż do gotującej się wody z przyprawami. Gotuj do momentu, aż warzywa będą miękkie (około 15 minut), co jakiś czas mieszając.

Na patelni rozgrzej tłuszcz i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj przyprawę (wegetę) i odrobinę masła. Wszystko włóż do ugotowanych warzyw. Przypraw pieprzem i dodaj przecier pomidorowy. Na końcu delikatnie posyp mąką (w celu zagęszczenia), wymieszaj i gotowe.

Usmaż ryby i ułóż je na talerzu. Gotowym warzywnym farszem przykryj po całej powierzchni.

Rybę po grecku można jeść na zimno, jak i na ciepło po podgrzaniu w piekarniku lub kuchence mikrofalowej.

Ryba po grecku.
Ryba po grecku

Jeśli spodobał Ci się przepis zostaw serduszko! A może udało Ci się wykonać to danie? Koniecznie wyślij zdjęcie!

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze