Śniadanie – bez niego ani rusz. Podstawa dnia zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Ono właśnie powinno być najważniejszym posiłkiem, który każdemu musi dać siłę na cały dzień. Często brakuje nam czasu na przygotowanie pożywnego śniadania, jednak warto to zmienić. Co zatem serwować tym naszym małym (a także większym) pociechom, by dodać im energii niezbędnej do zabawy czy nauki? Rodzice często się nad tym zastanawiają, jednak nie dam Wam jednoznacznej odpowiedzi. Uważam, że zgodnie z zasadami zdrowej diety najlepsza jest różnorodność i nauczenie dzieci wielu smaków. Poprzez urozmaicone posiłki dostarczymy naszym skarbom bogatych wartości odżywczych pochodzących z rożnych produktów. Przedstawię Wam kilka propozycji śniadań, zarówno w wersji na słodko, jak i wytrawnie. Znajdziecie tu proste, a także bardziej skomplikowane śniadania. Część z nich możecie sobie wstępnie lub w całości przygotować wieczorem. Myślę, że nawet niejadki znajdą poniżej coś dla siebie 😉

10 propozycji na pyszne i zdrowe śniadanie dla dzieci!

Kanapki

Chyba najpopularniejsza w naszym kraju wersja na śniadanie 😉

Chleb najlepiej podawać z:

  • domowymi pastami, np.: jajeczną, z awokado, z pestek słonecznika, hummusem,
  • dobrej jakości wędliną (na to trzeba bardzo uważać -czytajcie składy) – możecie też samemu przygotować świetne i zdrowe mięsko na chleb – np. upiec filet z indyka czy polędwiczkę wieprzową i kroić w cienkie plasterki,
  • rybą – można kupić specjalne ryby dla dzieci, np. łososia – wtedy jest gwarancja, że nie będzie tam ości,
  • jajkiem,
  • twarożkiem,
  • domową konfiturą,
  • dobrej jakości żółtym serem.

Do tego obowiązkowo warzywa! Wasze dzieci nie chcą jeść warzyw? Zaprezentujcie śniadanie w ciekawy, śmieszny sposób – ułóżcie z kanapek i warzyw wesołego stworka, a dziecko z pewnością wszystko chętnie zje.


Placuszki bananowe

dziewczynka trzymajaca talerz z placuszkami bananowymi w ksztalcie serduszka, misia i kwiatka

Podawane na ciepło z różnymi dodatkami: z masłem orzechowym, owocami, miodem, konfiturą, jogurtem naturalnym, orzechami, wiórkami kokosowymi. Możliwości jest naprawdę wiele. Placuszki tego typu robi się bardzo szybko. Wystarczy parę minut i ciasto mamy gotowe. Można je robić na wiele sposobów, podaję jeden z nich:

Dojrzałego banana blendujemy z płatkami owsianymi, dodajemy mąkę owsianą i trochę skrobi z tapioki (lub mąki
ziemniaczanej), dolewamy mleko/napój roślinny oraz dodajemy pół łyżeczki sody oczyszczonej. Placuszki smażymy krótko z dwóch stron na patelni posmarowanej olejem kokosowym.

W sklepach lub w Internecie możecie dostać specjalne foremki do placuszków i jajek, które na pewno zachwycą Wasze dzieci;)


Naleśniki

nalesniki zawiniete w trojkat ozdobione owocami

Chyba większość dzieci uwielbia naleśniki! Warto zrobić ich zdrowszą wersję, z dodatkiem rożnych mąk, bez białego cukru i z odpowiednimi dodatkami. Ja proponuję na mące gryczanej, skrobi z tapioki, mleku migdałowym. Do tego dodatki –mogą być takie same, jak do placuszków bananowych.

Osobiście unikam słodkich serków homogenizowanych, a zamiast tego mieszam kokosowy jogurt naturalny z gorzkim kakao i ksylitem i powstaje jogurt czekoladowy. Równie dobrze możemy zmiksować jogurt typu greckiego z owocami (świeżymi czy mrożonymi) i powstanie nam zdrowa wersja serka z dużo mniejszą ilością cukrów. Polecam też polewy z dobrej jakości gorzkiej czekolady.


Jogurt naturalny / mleko / napój roślinny ze zdrowymi dodatkami

Radzę z daleka omijać gotowe chrupiące płatki do mleka, które w składzie zawierają głównie cukier. Warto samemu zrobić domową granolę, którą można potem przechowywać w słoiku.

Wystarczy wymieszać płatki owsiane i/lub jaglane, ulubione orzechy, migdały, ziarenka (np.pestki dyni, słonecznika, sezam, siemię lniane) i dodać miód lub mieszankę (trochę zaparzonej zielonej herbaty, sok z cytryny i miód).

Wszystko wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Zapiekamy około pół godziny, w międzyczasie mieszając. Po wyciągnięciu można dodać suszone owoce, kawałki gorzkiej czekolady.

Z innych dodatków do jogurtu polecam świeże owoce, musy owocowe. Na przykład jogurt zblendowany z bananem jest rewelacyjny! Jak nie mamy granoli, to do jogurtu warto wsypać orzechy, płatki owsiane, suszone owoce, ziarenka i dodać łyżeczkę miodu.


Omlet na słodko

Coś pysznego i puszystego na śniadanie! Możemy kombinować z różnymi mąkami, przykładowo:

  • 2 jajka
  • łyżka mąki ryżowej
  • łyżka mąki kokosowej
  • 1 łyżka cukru kokosowego
  • naturalny aromat waniliowy

Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z resztą składników. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Można też dodać łyżkę gorzkiego kakao i wtedy wyjdzie nam omlet czekoladowy.

Dodatki dowolne! Świetnie sprawdzają się jogurt naturalny, świeże owoce i wiórki kokosowe.


Omlet wytrawny

Omlet z kiełkami i pomidorami na ciemnym talerzu

Również tutaj mamy mnóstwo możliwości jeśli chodzi o dodatki.

Proponuję – na patelni podsmażamy cebulkę, wlewamy roztrzepane jajka, dodajemy pokrojone pomidory, szczypiorek, odrobinę startego żółtego sera, sól, pieprz. Smażymy pod pod przykryciem do ścięcia się białek.

Podajemy z kromką razowego/bezglutenowego chleba.


Jaglanka / owsianka na ciepło

Pożywny, a jednocześnie smaczny posiłek. Warto włączyć do diety dziecka kaszę jaglaną, która ma właściwości antywirusowe i wpływa na podwyższenie odporności.

Płatki wsypujemy do garnka i zalewamy wodą (do poziomu płatków lub trochę więcej). Dolewamy mleko /napój roślinny i gotujemy na małym ogniu. W razie potrzeby dolewamy mleka. Do smaku dodajemy miód, kardamon, cynamon.

Podajemy z orzechami, ziarenkami, jagodami goji, suszonymi bądź świeżymi owocami.


Jajecznica / jajko sadzone

Zwykła, bądź na cebulce, szynce, pomidorach, z dodatkiem szczypiorku, posypana ziarenkami czarnuszki, kiełkami.

Również świetnie sprawdzą się jajka sadzone. Do tego dobre pieczywo z masłem, surowe warzywa i śniadanie gotowe!


Gofry

gofry na talerzu w ksztalcie duzego kwiatka

Wbrew pozorom to nie tylko deser, można użyć takich składników, dzięki którym powstaną pożywne gofry śniadaniowe.

Użyjmy do ich wykonania mąki owsianej, ryżowej, zamiast cukru dodajmy banana, daktyle, miód lub cukier kokosowy. Na wierzchu poukładajmy świeże owoce, zamiast śmietany – jogurt naturalny.

Dzieci będą oczarowane, że na ich śniadaniowych talerzykach wylądowały gofry 😉


Chlebek bananowy

Prosty w wykonaniu, gdyż wszystkie składniki mieszamy ze sobą, wkładamy do keksówki i pieczemy. Smaczny jest przez parę dni. Potrzebne nam będą:

  • 3 dojrzałe banany
  • 1 jajko
  • 130 g mąki ryżowej
  • 70 g mąki gryczanej/kasztanowej
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • łyżka ksylitolu
  • (można dodać dwie łyżki kakao – wtedy będzie chlebek kakaowo-bananowy)

Banany blendujemy z jajkiem i łączymy z resztą składników. Pieczemy około pół godziny w temperaturze 200 stopni (do suchego patyczka). Taki chlebek możemy podawać bez niczego, z samym masłem, z masłem orzechowym,
migdałowym, z konfiturą, domową nutellą.


Z pewnością nie wyczerpałam tematu śniadań dla dzieci. Sama często wpadam na coś nowego, co potem na stałe wchodzi do naszych śniadaniowych wariacji.

Jeśli Wasze dzieci mają alergie na mleko, gluten, jajka, orzechy czy inne produkty, to większość z nich można zamienić. Wiem coś o tym, gdyż dwójka moich dzieci jest na ścisłej diecie bezglutenowej, dodatkowo syn jest cukrzykiem i źle reaguje na mleko i jajka. Nie poddawajcie się, w dzisiejszych czasach jest naprawdę wiele możliwości!

Jak widać, ciekawe poranne posiłki dla dzieci wcale nie muszą być skomplikowane. Wystarczy trochę chęci i satysfakcja dzieciaków gwarantowana.

Co warto zawsze mieć w szafce kuchennej?

Warto mieć zawsze w szafie parę produktów, które pomogą nam w wykonaniu posiłków – masło orzechowe, ziarenka, wiórki kokosowe, orzechy, suszone owoce, liofilizowane owoce, cukier kokosowy, ksylitol, mąkę owsianą, kokosową, gryczaną, kakao. Owoce, jajka czy mleko przeważnie mamy w domu. Z tego już się uda cuda wyczarować.

Dbajmy o zdrowie i zadowolenie naszych dzieci, sprawiajmy, że ich dieta nie będzie monotonna, zaskakujmy, róbmy niespodzianki wywołujące uśmiech na buziach naszych pociech, bo przecież „Gdy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat” 😉


Chciałabym bardzo podziękować Królowej Mamie, za zaproszenie mnie do podzielenia się pomysłami na śniadania dla dzieci. Mam nadzieję, że chociaż troszkę Was zainspirowałam. Po więcej pomysłów zapraszam na mój Instagram: happymum_happykids.


Jeśli spodobał Ci się artykuł, zostaw serduszko! Będzie nam bardzo miło 😉 A jeśli macie pytania do pięknej mamy z pasją do gotowania, to piszcie w komentarzach!

Powyższy wpis jest wpisem gościnnym! Jeśli masz ciekawy pomysł na artykuł lub chciałabyś/ chciałbyś napisać i podzielić się z nami swoimi doświadczeniami, skontaktuj się ze mną!