You are currently viewing Szarlotka w szklance – jesienny deser

Jesienny czas to moment, w którym cały świat zanurza się w kremowych barwach. Te kolory zaglądają również do naszej kuchni, wypełnionej zapachem gotującej się dyniowej zupy, a także karmelizowanych jabłek. Właśnie one w połączeniu z cynamonową posypką oraz delikatnym kremem tworzą niezapomniany deser, który umili jesienne popołudnia w połączeniu z kubkiem gorącej kawy.

Przepis na warstwowy deser

Składniki:

  • 4 – 5 jabłek
  • 2 duże łyżki masła
  • dwie szczypty cynamonu
  • 3 łyżki cukru trzcinowego (brązowego)
  • 1 opakowanie serka kremowego (200 g)
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżki miodu
  • łyżeczka cukru wanilinowego
  • granola orzechowa (lub w dowolnym smaku)
  • czekolada mleczna

Sposób przygotowania:

Obieramy jabłka i kroimy w kostkę. Na rozgrzanym na patelni maśle dusimy lekko nasze pokrojone jabłka. Po chwili dodajemy cynamon i cukier trzcinowy. Karmelizujemy jabłka do uzyskania miękkości i brązowego koloru. Gotowe jabłka odstawiamy do przestudzenia.

W tym czasie w osobnej misce miksujemy serek naturalny z jogurtem, miodem i cukrem wanilinowym. Miksujemy do uzyskania puszystej masy.

Warstwy:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze