Jesienny czas to moment, w którym cały świat zanurza się w kremowych barwach. Te kolory zaglądają również do naszej kuchni, wypełnionej zapachem gotującej się dyniowej zupy, a także karmelizowanych jabłek. Właśnie one w połączeniu z cynamonową posypką oraz delikatnym kremem tworzą niezapomniany deser, który umili jesienne popołudnia w połączeniu z kubkiem gorącej kawy.
Przepis na warstwowy deser
Składniki:
- 4 – 5 jabłek
- 2 duże łyżki masła
- dwie szczypty cynamonu
- 3 łyżki cukru trzcinowego (brązowego)
- 1 opakowanie serka kremowego (200 g)
- 250 g jogurtu greckiego
- 2 łyżki miodu
- łyżeczka cukru wanilinowego
- granola orzechowa (lub w dowolnym smaku)
- czekolada mleczna
Sposób przygotowania:
Obieramy jabłka i kroimy w kostkę. Na rozgrzanym na patelni maśle dusimy lekko nasze pokrojone jabłka. Po chwili dodajemy cynamon i cukier trzcinowy. Karmelizujemy jabłka do uzyskania miękkości i brązowego koloru. Gotowe jabłka odstawiamy do przestudzenia.
W tym czasie w osobnej misce miksujemy serek naturalny z jogurtem, miodem i cukrem wanilinowym. Miksujemy do uzyskania puszystej masy.
Warstwy:

