Tort to ciasto, które szykujemy na wyjątkowe okazje i na pierwszy rzut oka wydaje się być dla nas celem nie do osiągnięcia. Nic bardziej mylnego! Ciasto jest banalnie proste do wykonania i uzależnia nie tylko od jedzenia, ale także i od pieczenia 😉
Mój pierwszy tort powstał na Dzień Matki. Od tego czasu, torty są u nas regularnie na każdą okazję! Urodziny każdego domownika, imprezy okolicznościowe, a także przygotowujemy je w czasie Świąt Wielkanocnych, czy Bożego Narodzenia. Każda okazja jest dobra, aby cieszyć się wyjątkowym smakiem.
Biszkopt
Składniki:
- 5 jajek
- 4 łyżki wody
- 3/4 szklanki cukru
- 2 opakowania cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Białka wraz z wodą ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Następnie dodajemy żółtka oraz mąki i proszek do pieczenia przesiane przez sitko. Wszystko delikatnie mieszamy tak, aby masa była puszysta. Pieczemy 40 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony biszkopt rzucamy na blat stołu lub podłogę z wysokości około 20 cm, po to aby się wyrównał. Przecinamy go na 3 części. Biszkopt najlepiej jest upiec dzień przed nakładaniem kremu po to, żeby dobrze odparował.
Poncz do biszkoptu
Słaba czarna herbata z dodatkiem soku z cytryny, a także cukrem pudrem. Z reguły używam więcej niż szklankę ponczu, ponieważ ciasto wilgotne lepiej smakuje 😉
Kremy
Składniki:
Do przełożenia biszkoptu
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki 30%
- 2 lub 3 płaskie łyżki cukru pudru
- owoce (np. truskawki, maliny lub borówki)
- 8 ciasteczek oreo lub cukierki michałki
Na wierzch biszkoptu
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania:
Do przełożenia biszkoptu śmietankę, serek mascarpone, oraz cukier puder ubijamy na sztywną masę. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy owoce ( niewielką część ugniatam widelcem i dodaje odrobinę cukru pudru, natomiast resztę owoców kroję w kostkę ). Do drugiej części dodajemy pokruszone ciasteczka oreo lub czekoladowe cukierki, np. michałki.
Na wierzch biszkoptu krem ubijamy tak samo, ale już nic do niego nie dodajemy. Krem ten ubijamy, kiedy już mamy gotowy, złożony tort. Możemy go włożyć do lodówki, a w tym czasie przygotować krem.
Dodatki
- dżem z czarnej porzeczki (jest świetnym składnikiem, który powoduje, że tort nie jest taki słodki)
- mleczna/ biała czekolada (rozpuszczona w kąpieli wodnej, z dodatkiem mleka tworzy polewę) lub gotowa polewa
- dekoracje (np. owoce, kwiaty, figurki, ciasteczka, czekoladki)
Warstwy i wykonanie
Paterę na tort delikatnie smarujemy kremem po to, aby nam się nie przesuwał. Kładziemy pierwszą część biszkopta, nasączamy ponczem i nakładamy kremem z ciasteczkami lub cukierkami. Następnie kładziemy druga część biszkopta, nasączamy (możemy posmarować dżemem z czarnej porzeczki), nakładamy kremem z owocami i przykrywamy ostatnią częścią biszkoptu, którą również nasączamy. Wkładamy do lodówki. Przygotowujemy nowy krem i nakładamy nim boki i wierzch tortu. Następnie wyrównujemy i wkładamy do lodówki, najlepiej na noc.
Moje torty!

Do dekoracji użyłam:
- polewy z białej czekolady
- truskawek
- borówek
- malin
- kwiatów
- ciasteczek oreo

Do dekoracji użyłam:
- polewy z gorzkiej czekolady
- borówek
- ciasteczek oreo
- kinder bueno
- merci

Do dekoracji użyłam:
- polewy z białej czekolady
- pokruszonych bezików
- kwiatów

Do dekoracji użyłam:
- polewy z białej czekolady
- wiórków kokosowych do posypania
- kwiatów żywych i sztucznych
- figurek zwierzątek

Do dekoracji użyłam:
- kwiatów
- pokruszonych bezików
- barwnika spożywczego
Jeśli spodobał Ci się przepis, zostaw serduszko lub komentarz! A jeśli go wykorzystałaś/eś, wyślij do mnie zdjęcie. Z miłą chęcią wstawię tu Twój wypiek 😉

Piękny, dziś właśnie zaczynam piec biszkopt, wieczorem będę przekładać masę, mam pytanie, jeśli chciałabym polać z wierzchu biała czekoladą to normalnie robić to na masę maskarpone, którą wcześniej tort będzie posmarowany? I polewa musi być całkiem wystudzoną tak? Jestem laik do tortów więc proszę wybaczyć głupie pytanie 🙈
Tak, białą czekoladę można od razu polewać na warstwę kremu. Polewa może być ciepła, ponieważ wtedy jest idealna konsystencja. Wraz z jej wystudzeniem, ona zastyga 😊
Mam pytanie, jaka jest srednica tego tortu?
Średnica tortu wynosi 27 cm 😊
Pozdrawiam serdecznie 😍