Lato się skończyło ale to nie znaczy, że nie musimy pamiętać o piciu wody! Dla naszego organizmu woda jest najważniejsza. A tym samym okazuje się, że i najzdrowsza!

Wprowadzenie dzbanka filtrującego firmy Wessper do naszego domu spowodowało wiele zmian. Na lepsze oczywiście. Przez ponad trzy miesiące używamy go i cały czas testujemy. Próbujemy nowych filtrów i sprawdzamy różnice. Sprawdzamy, który idealnie pasuje do naszej rodziny.


Jeden filtr spokojnie starcza na 30 dni. Dzbanek firmy Wessper ma wbudowany cyfrowy wskaźnik zużycia filtra, więc sam nam przypomina, kiedy należy go zmienić. Rewelacja! Nie musimy się o to martwić i odliczać dni w kalendarzu. Wymiana filtra jest bardzo prosta. Krok po kroku możesz zobaczyć ją w poniższym filmiku.

Więcej informacji o podstawowym zastosowaniu filtrów w poprzednim wpisie.

Wkład filtrujący Aqua Max Mg+ a AquaMax Protect!

Test jakości wody!

Tabela twardości wody (stopnie niemieckie)

  • Ilość stopni

    Twardość wody

  • 0-5

    bardzo miękka
  • 5-10

    miękka
  • 10-15

    średnio twarda
  • 15-20

    twarda
  • 20-30

    twarda
  • powyżej 30

    bardzo twarda

AquaMax MG+

Woda, którą będziemy pić powinna mieć lekko zasadowe pH (powyżej 7,4 – tak jak pisałam to w poprzednim wpisie. Filtr AquaMax MG+ podnosi pH wody w moim przypadku do około 8 lub nieco wyżej, a to oznacza że filtr ten nie zakwasza wody, a wręcz ją alkalizuje, co sprawia, że w miejscach, gdzie w kranie leci kwaśna woda (o pH niższym niż 7,4) – pomoże lepiej przystosować ją do picia.

Wyniki testów twardości ogólnej i węglanowej wskazują na delikatne obniżenie twardości wody (filtr MG+ wzbogaca wodę w magnez, ale wciąż filtruje wapń, metale ciężkie i chlor).

AquaMax Protect

Jest to filtr przeznaczony do bardzo twardej wody. Zmniejsza dość znacznie pH wody (w przypadku mojego testu pH wyniosło 7, czyli odczyn neutralny), co powoduje, że nie do końca nadaje się ona do picia, jeśli chcemy, pijąc wodę, uzupełniać składniki mineralne. AquaMax Protect sprawdzi się jako źródło wody do czajnika (znacznie zmniejszy się ilość kamienia osadzającego się podczas gotowania). Nie można też zapominać, że filtr ten pozbawi wodę metali ciężkich i chloru.

Testy twardości ogólnej i węglanowej bez wątpienia wskazują na to, że filtr ten jest najsilniej zmiękczającym spośród wszystkich przeze mnie testowanych. Według stopnie niemieckich woda po przefiltrowaniu przez Protect jest kwalifikowana jako bardzo miękka, co sprawia, że może nadawać się nawet do żelazka (nie powinna ona powodować osadzania się kamienia). Musisz jednak pamiętać, że są to wyniki oparte o moją wodę kranową, przed zastosowaniem jej u siebie warto sprawdzić, jak twarda woda leci w Twoim kranie 😉

Jaki filtr firmy Wessper wybrać?

Jeśli jesteś zainteresowana/y produktem, możesz kupić go tutaj. Z kodem zniżkowym: krolowamama, otrzymasz 20% rabatu na produkty z kategorii dzbanki i filtry do końca 2019 roku!

Każdy filtr ma inne właściwości. Jeden zmiękcza wodę, a inny jest bogaty w minerały. A więc jaki wybrać dla siebie?

W dużej mierze będzie to zależało od zastosowania. Jeśli nie możesz sobie poradzić z ilością kamienia w czajniku, a na dnie szklanki przy zaparzonej herbacie pływają białe “bebły”, to zdecydowanie polecam filtr AquaMax.


Powyższy wpis jest wpisem sponsorowanym! Jeśli spodobał Ci się artykuł zostaw serduszko lub komentarz. Będzie mi bardzo, jeśli zostawisz po sobie ślad 😉

Podpis Królowej Mamy w mniejszej wersji