Zupa krem z pora nie brzmi zbyt interesująco. Nigdy bym nie pomyślała, że będę jadła taką zupę. Jednak kto nie spróbuje, ten nie przekona się, jak bardzo wyrazisty i przyjemny smak ma właśnie ta zupa. Uwielbiam zupy krem. I każdą polecam z dodatkiem grzanek, by przebić kremową konsystencję chrupkim akcentem.

Zupy krem idealnie nadają się na jesienno – zimową porę roku. Na chłodne i nieprzyjemne dni. By rozgrzać się. By otulić przyjemnie lekkim smakiem 😉

Zobacz także przepis na zupę krem z batatów!

Przepis na zupę krem z pora!

Zupa krem z pora z grzankami

Składniki:

  • 3 duże pory
  • 4 – 5 ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1/2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 5 ząbków czosnku
  • 0,5 l bulionu
  • 2 l wody
  • oliwa / olej
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1/3 szklanki mleka
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • papryka ostra
  • gałka muszkatołowa
  • przyprawa do zup
  • grzanki

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy odpowiednią część pora, odkrawając koniec z korzeniem oraz część tuż przed rozwidleniem się liści. Odrzucamy również pierwszą warstwę pora i płuczemy. Kroimy w talarki i podsmażamy na oliwie. Dodajemy posiekany czosnek.

Ziemniaki, pietruszkę, seler i marchewkę obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę (nie ważne jak, bo i tak później wszystko zblendujemy). Wszystkie warzywa wrzucamy do dużego garnka razem z podsmażonym wcześniej porem. Podlewamy odrobiną bulionu i podsmażamy jeszcze przez kilka minut.

Dodajemy resztę bulionu, wodę i doprowadzamy do wrzenia. Przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do zup, łyżeczką cukru oraz ostrą papryką i gałką muszkatołową w ilości, jaką najbardziej lubimy 😉

Gotujemy do momentu osiągnięcia przez warzywa miękkości (około 30 minut). Po tym czasie wyciskamy trzy łyżki soku z cytryny i blendujemy. Zagotowujemy ponownie i powoli wlewamy mleko, cały czas mieszając (zupa porowa sama w sobie jest dość tłusta więc, żeby nie przesadzić z zawartością tłuszczu w zupie, zamiast śmietany dodajemy mleko).

W międzyczasie przygotowujemy grzanki. Kroimy w kostkę chleb lub bułkę i podsmażamy na oleju. Dobrze sprawdzi się tu również bagietka czosnkowa podgrzana w piekarniku.

Uwaga! Po włożeniu grzanek do gorącej zupy, staje się ona mocno gęsta. Najlepiej podawać przestudzoną.


Jeśli spodobał Ci się przepis kliknij serduszko lub zostaw komentarz 😉

Podpis Królowej Mamy w mniejszej wersji