Ciasto z warzywem? Dlaczego nie! Wypróbuj ciasto marchewkowe 😉 Jest naprawdę przepyszne!

Zawsze, kiedy wpisuję przepis do swojego przepiśnika, piszę datę. Dzięki temu fajnie będzie za kilka lat zobaczyć kiedy dany przepis królował 😉 ten jest z 2016 roku, czas studiów, czas, kiedy mieszkaliśmy już z mężem w swojej pierwszej kawalerce. A jak to u mnie w zwyczaju, jak niedziela, to musi być ciasto, a jak jest kuchnia tylko dla Ciebie, to możesz robisz wszystko, eksperymentować i nikt nie patrzy Ci na ręce 😉

Uwielbiam ciasta! A zwłaszcza te, które są bardzo łatwe w wykonaniu, tanie i ze składników, które zawsze się znajdą w każdej kuchni 😉 Ciasto marchewkowe właśnie takie jest! Jedynym problemem mogą być orzechy. Ich łupanie wymaga troszkę czasu, a bez nich ciasto już nie jest takie dobre. Ale u mnie chłopaki nieźle sobie z tym radzą. Mąż łupie, a Książę wyjada 😉 Czyż nie idealny duet? 😉 Chyba jednak łatwiej kupić gotowe ;D

Przepis na ciasto marchewkowe!

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1,5 szklanki startej marchewki
  • posiekane orzechy (około 3/4 szklanki)
  • opcjonalnie pokruszone płatki migdałów (około garstki)
marchewka i orzechu wsypane do ciasta

Sposób przygotowania:

Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym, a następnie powoli dodawać olej.

Mąkę przesiać przez sitko i wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawą do piernika, a także cynamonem. Wszystko to dodać do wcześniejszej mieszanki. Ciasto powinno zrobić się bardzo gęste.

Na sam koniec dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę oraz posiekane orzechy (opcjonalnie migdały). Wszystko razem wymieszać plastikową łopatką.

Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 minut.

upieczone ciasto w blaszce

Krem:

Wystarczy utrzeć 2 łyżki masła100g kremowego słonego serka śmietankowego. Posłodzić 4 łyżkami cukru pudru. Krem nałóż na upieczone i ostudzone ciasto.

Polewa:

W gorącej kąpieli wodnej rozpuść pokruszoną białą / mleczną czekoladą. Po całkowitym rozpuszczeniu wyciągnij miseczkę z wody i dodawaj tyle mleka, w zależności od tego jaką chcesz uzyskać gęstość polewy! Pamiętaj jednak, że zbyt rzadka polewa nie zastyga do końca! Rozprowadź polewę na upieczone, a także ostudzone ciasto. Możesz dowolnie udekorować, np. skórkami pomarańczy, migdałami czy kolorową posypką.

Opcjonalnie, zawsze możesz polać ciasto gotowym lukrem 😉

kawałek ciasta na talerzyku

Jeśli spodobał Ci się przepis, wykorzystałaś/eś go, zostaw komentarz lub kliknij serduszko! Będzie mi bardzo miło 😉 A jeśli wyślesz mi zdjęcie swoich wypieków właśnie z tego przepisu, wstawię je tutaj!

Podpis Królowej Mamy w mniejszej wersji