Taak! Nadszedł ten czas, kiedy w naszych ogródkach pojawiają się ogóreczki. Pierwsze, co z nimi robimy, to mizerie i ogórki kiszone 😉 Świetne smaki, na które tak długo czekaliśmy.
Małosolne, czy solne? Które lepsze? Z pewnością znajdą się zwolennicy jednych, jak i drugich. Małosolne uzyskamy już po 3-4 dniach od przygotowania. Na te drugie musimy troszkę dłużej poczekać (około 2 tygodnie).
Jakie dodatki do ogórków? W moim przepisie trochę ich tu jest. Ale kiszone marcheweczki też są pyszne, więc nie mogło ich zabraknąć 😉 Oprócz tych podstawowych składników, które nadają ogórkom smak znalazły się również liście selera, które powodują, że ogórki są jędrniejsze i bardziej chrupiące.
Przepis na domowe ogórki kiszone!
Składniki:
- ogórki gruntowe
- koper
- czosnek
- marchewka
- liść laurowy
- ziele angielskie
- liście selera
- liście czereśni
- liście winogron
Zalewa do ogórków:
Na 1 litr wody – 1,5 łyżki soli.
Sposób przygotowania:
Ogórki oraz liście selera, wiśni i winogron dokładnie umyj. Czosnek, marchewkę obierz i pokrój w słupki lub talarki.
W słoiku ciasno ułóż ogórki oraz w różnych miejscach dołóż koper, liść selera, czosnek (około 2 ząbki), marchewkę, 1 liść laurowy oraz 1 ziele angielskie. Ilość pozostałych składników zależy od wielkości słoika.
W międzyczasie zagotuj wodę z odpowiednią ilością soli. Pamiętaj, że np. litrowy słoik wypełniony ogórkami i dodatkami będzie potrzebował tylko około 0,5 litra wody.
Wypełniony słoik zalej zagotowaną wodą tak, aby żaden ogórek nie wystawał ponad zalewę. Na sam wierzch ułóż 2 listki wiśni oraz liść winogron, tak aby przykrył on ogórki. Zakręć słoik i połóż w zaciemnionym miejscu, jeśli chcesz zostawić przetwory na zimę.
