You are currently viewing Leśny mech – przepis!

Leśny mech to nic innego jak biszkopt z dodatkiem szpinaku. Wygląda przepięknie, a do tego smakuje obłędnie.

leśny mech przepis

Składniki:

Ciasto

  • 200 g mrożonego szpinaku
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Krem

  • 200 ml śmietanki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatki

  • dżem porzeczkowy
  • granat

Sposób wykonania:

Ciasto:

Kostki mrożonego szpinaku rozmrażamy na sitku i dobrze odciskamy nadmiar wody. Blendujemy. Aby jajka lepiej się ubiły, wkładamy je do miski z ciepłą wodą z kranu i zostawiamy na kilka minut. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do osobnego naczynia. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.

Jajka wbijamy do miski i ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą pianę. Następnie powoli cienkim strumieniem wlewamy olej. Dodajemy nasz zblendowany szpinak, miksując na najmniejszych obrotach. Dodajemy wcześniej przesianą mąkę i delikatnie mieszamy łopatką do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wylewamy to okrągłej formy wyłożonej papierem. Pieczemy około 45 minut (do suchego patyczka).

Krem:

Do miski wlewamy schłodzoną śmietankę i ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy serek mascarpone. Miksujemy i dodajemy cukier puder. Miksujemy do uzyskania gęstej masy. Jeśli nasza masa nie chce zgęstnieć, możemy dodać śmietanfix i miksować dalej.

Wykonanie:

Wystudzone ciasto przekrawamy na dwie części. Dolną część smarujemy dżemem porzeczkowym i nakładamy na niego nasz krem. Z górnej części ciasta skrobiemy łyżeczką miękki środek i wykładamy na krem, tworząc kopułę. Na wierzchu posypujemy pestkami granatu.

P.S. Pozostała górna część ciasta, zwana skorupą, nie będzie wykorzystana do naszego ciasta. Zawsze możemy ją posmarować dżemem, złożyć na pół i pokroić na kawałki. Z pewnością rozejdzie się tak samo szybko, jak nasze leśne ciasto 😉

przepis leśny mech
przepis na ciasto
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze