Uwielbiam placki ziemniaczane. Ale z dodatkiem dyni uwielbiam dwa razy bardziej 😉 W naszym domu są od zawsze. Jeśli jednak chodzi o preferencje z jakimi dodatkami, to zdania są podzielone. Na szczęście placki można jeść i na słodko z cukrem, i na słono, np. ze śmietaną i solą. Ja jednak wolę wersję na słodko i obowiązkowo z kawą zbożową. A Ty?
Dynię można wykorzystać na wiele sposobów. Przede wszystkim można z nią zrobić zdjęcia 😉 Można sprawić radość dzieciom, wydrążyć ją w środku i powycinać różne wzorki, czy miny. Światełka do środka i ozdoba gotowa. Jeśli jednak chodzi o dania, to oprócz placków polecam kompot z dyni i jabłek z dodatkiem cynamonu oraz zupę krem, której przepis znajdziesz tutaj. Sezon na dynie uważam za otwarty!
Przepis na placki ziemniaczano- dyniowe

Składniki:
- 7 średnich ziemniaków
- dynia (1:1 po starciu w stosunku do ziemniaków)
- 1 jajko
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 – 4 łyżek mąki pszennej
- sól i pieprz ziołowy do smaku
Sposób wykonania:
Ziemniaki obierz i umyj. Zetrzyj na tarce o bardzo małych oczkach. Sok z ziemniaków odcedź do głębokiego talerza i odstaw.
Do ziemniaków zetrzyj cebulę, czosnek oraz dynię wcześniej obraną i umytą (bez pestek i miąższu). Wyciśnij sok, jeśli jest go zbyt dużo.
Z talerza odlej sok z ziemniaków, a wytrąconą na dnie skrobię dodaj do startych ziemniaków i dyni.
Do tak przygotowanej mieszanki dodaj rozbełtane jajko, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Ilość mąki pszennej będzie zależała od ilości wody w ziemniakach i dyni. Dodaj 2 łyżki, a jeśli ciasto będzie nadal zbyt lejące, to dodaj jeszcze jedną lub dwie.
Ciasto przypraw solą i pieprzem ziołowym do smaku.
Patelnię rozgrzej i smaż placki na głębokim oleju przez kilka minut na jednej i na drugiej stronie.
Smacznego 😉

Jeśli spodobał Ci się przepis, kliknij serduszko lub zostaw komentarz. Będzie mi bardzo miło. A jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, to pochwal się wysyłając zdjęcie na mój adres! Z pewnością wstawię je tutaj 😉
