Za oknem lato, a na talerzu jesień 😉 Uwielbiam jesień. Chłodne dni i wieczory, przepiękne kolory złota i miedzi, szeleszczące liście pod nogami i lekko przebijające promyki słońca. Eh, cudownie 😉 Byleby tylko za dużo nie padało, bo magia jesieni pryśnie :p W takie dni rewelacyjnie sprawdzi się zupa dyniowa. Rozgrzewa i świetnie smakuje, a przy tym jest prosta w wykonaniu. W naszym domu bardzo rzadko je się zupy typu krem. Ale gdy pojawiła się gigantyczna dynia, to coś trzeba było z nią zrobić. Przeważnie gościły u nas kompoty z dyni, placki ziemniaczane z dynią i dynia marynowana. W tym roku premierowo ukazał się dżem i zupa dyniowa. Jesteśmy zachwyceni tymi smakami. Już w planach szykuje się kolejna zupa, a w zamrażarce przygotowane są kolejne porcje 😉
Przepis na pyszną
dyniową zupę krem z grzankami
Składniki:
- 1 kg dyni
- 4- 5 ziemniaków
- 1 marchewka
- kawałek selera
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 l bulionu
- 2 l wody
- 1 łyżka śmietany
- oliwa
- sól
- pieprz
- papryka ostra
- gałka muszkatołowa
- przyprawa do zup
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na oliwie i dodajemy posiekany czosnek.
Dynię, ziemniaki, seler i marchewkę obieramy i kroimy. Wszystkie warzywa wrzucamy do dużego garnka razem z cebulką. Podlewamy odrobiną bulionu i podsmażamy przez kilka minut.
Dodajemy resztę bulionu, wodę i doprowadzamy do wrzenia. Przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do zup oraz odrobinką (dosłownie odrobinką!) ostrej papryki i gałki muszkatołowej.
Gotujemy do momentu osiągnięcia przez ziemniaki miękkości (około 30 minut). Blendujemy. Zagotowujemy ponownie, dodajemy łyżkę śmietany i pokrojoną natkę pietruszki.
W między czasie przygotowujemy grzanki. Kroimy w kostkę chleb lub bułkę i podsmażamy na oleju.
Uwaga! Po włożeniu grzanek do gorącej zupy, może stać się ona jeszcze bardziej gęsta.
Smacznego;)

