Za oknem lato, a na talerzu jesień 😉 Uwielbiam jesień. Chłodne dni i wieczory, przepiękne kolory złota i miedzi, szeleszczące liście pod nogami i lekko przebijające promyki słońca. Eh, cudownie 😉 Byleby tylko za dużo nie padało, bo magia jesieni pryśnie :p W takie dni rewelacyjnie sprawdzi się zupa dyniowa. Rozgrzewa i świetnie smakuje, a przy tym jest prosta w wykonaniu. W naszym domu bardzo rzadko je się zupy typu krem. Ale gdy pojawiła się gigantyczna dynia, to coś trzeba było z nią zrobić. Przeważnie gościły u nas kompoty z dyni, placki ziemniaczane z dynią i dynia marynowana. W tym roku premierowo ukazał się dżem i zupa dyniowa. Jesteśmy zachwyceni tymi smakami. Już w planach szykuje się kolejna zupa, a w zamrażarce przygotowane są kolejne porcje 😉

Przepis na pyszną

dyniową zupę krem z grzankami

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • 4- 5 ziemniaków
  • 1 marchewka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 l bulionu
  • 2 l wody
  • 1 łyżka śmietany
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra
  • gałka muszkatołowa
  • przyprawa do zup
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na oliwie i dodajemy posiekany czosnek.

Dynię, ziemniaki, seler i marchewkę obieramy i kroimy. Wszystkie warzywa wrzucamy do dużego garnka razem z cebulką. Podlewamy odrobiną bulionu i podsmażamy przez kilka minut.

Dodajemy resztę bulionu, wodę i doprowadzamy do wrzenia. Przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do zup oraz odrobinką (dosłownie odrobinką!) ostrej papryki i gałki muszkatołowej.

Gotujemy do momentu osiągnięcia przez ziemniaki miękkości (około 30 minut). Blendujemy. Zagotowujemy ponownie, dodajemy łyżkę śmietany i pokrojoną natkę pietruszki.

W między czasie przygotowujemy grzanki. Kroimy w kostkę chleb lub bułkę i podsmażamy na oleju.

Uwaga! Po włożeniu grzanek do gorącej zupy, może stać się ona jeszcze bardziej gęsta.

Smacznego;)

zupa dyniowa

Podpis Królowej Mamy w mniejszej wersji