You are currently viewing Zupa krem z batatów!

To, że bataty to słodkie ziemniaki wiedziałam od dawna. Ale nigdy nie sądziłam, że skuszę się wykorzystać je na obiad! I chociaż są bardzo trudne do obrania, jak i pokrojenia ze względu na twardość, był to idealny wybór. Zupa krem smakuje wyśmienicie! Jej wyczuwalny słodki smak rewelacyjnie komponuje się ze słoną fetą lub czosnkowymi grzankami.

Zupa krem z batatów to świetny zamiennik zupy dyniowej, na którą przepis znajdziesz tutaj.

Skoro jesień zbliża się do nas wielkimi krokami, to przygotujmy się na rozgrzewającą zupę! Jest wprost idealna na tę pogodę! Smacznego 😉

Przepis na zupę krem z batatów!

Zupa krem z batatów z grzankami, serem feta i prażonym słonecznikiem.

Składniki:

  • 500 g batatów (około 4 sztuki)
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 l bulionu
  • 2 l wody
  • 1 łyżka śmietany
  • oliwa/ olej
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra
  • gałka muszkatołowa
  • przyprawa do zup
  • natka pietruszki
  • ser feta
  • prażony słonecznik
  • grzanki

Sposób przygotowania:

Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na oliwie i dodajemy posiekany czosnek.

Bataty, ziemniaki, seler i marchewkę obieramy, płuczemy i kroimy (nie ważne jak, bo i tak później wszystko zblendujemy). Wszystkie warzywa wrzucamy do dużego garnka razem z cebulką. Podlewamy odrobiną bulionu i podsmażamy przez kilka minut.

Dodajemy resztę bulionu, wodę i doprowadzamy do wrzenia. Przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do zup oraz ostrą papryką i gałką muszkatołową w ilości, jaką najbardziej lubimy 😉

Gotujemy do momentu osiągnięcia przez warzywa miękkości (około 30 minut). Blendujemy. Zagotowujemy ponownie, dodajemy łyżkę śmietany i pokrojoną natkę pietruszki.

W między czasie przygotowujemy grzanki. Kroimy w kostkę chleb lub bułkę i podsmażamy na oleju. Dobrze sprawdzi się tu również bagietka czosnkowa podgrzana w piekarniku.

Po nalaniu zupy do talerza na środku układamy kawałek sera fety (tak, aby zbilansować smak słodkich batatów) i posypujemy prażonym słonecznikiem.

Uwaga! Po włożeniu grzanek do ciepłej zupy, staje się ona jeszcze gęstsza.

Zupa krem z batatów.

Jeśli spodobał Ci się przepis, kliknij serduszko lub zostaw komentarz 😉

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze